Inspirasjonsdag i havne-Oslo

Processed with VSCO with m5 presetProcessed with VSCO with m5 preset

Processed with VSCO with m5 presetProcessed with VSCO with m5 presetProcessed with VSCO with m5 preset

Vi befinner oss i Oslo, og her finnes det mye fint å se og gjøre for en turist. Vi er ute etter å lære av de beste, så det var på tide at vi kom oss ut av bygningen og ut til noen av Oslos hotspots langs vannet. Vi ville se og lære hva som funker, og hva som burde være bedre.

Vi startet med å få et stort overblikk over byens vannkant fra Skrik-utkikkspunktet i Ekebergparken. Det åpnet øyne og sinn. Vi tok turstien gjennom Gamlebyen og ned til Losæter, som er en kulturinstitusjon dedikert til kunst og urbant jordbruk. Vi ble imponert over trebygget som står der som en organisk, litt rampete pilar ved siden av eksostårnet til E6. Dette trebyggverket virker så enkelt, men har en stor effekt i omgivelsene sine. På veien dit tråkket vi over Høydeparken på Sørenga bro. Dette er også et lekent byggverk i tre. Det er en inviterende plass hvor man kan sette seg ned med en kaffe eller øl og se byen puste og havet drifte noen steinkast unna. Turen gikk så til Sørenga sjøbad hvor vi ble kjempeinspirert av hvordan det går an å bruke havkontakten på en så folkekjær måte. Der finnes badestrand for de minste, stupetårn, svømmebane og brygge tilrettelagt for kajakk. Hurra til Oslo for å ha gjort et industrielt havneområde om til en attraktiv møte- og boplass. Her er det mye lærdom å ta med seg tilbake til Måløy. Det er tydelig at folk vil ha direkte kontakt med vannet. På vei fra Sørenga over Operaen er det det vi ser. Folk bader, og der det finnes sitteplasser, er de vendt mot vannet. Havet er ressurs, og den finnes det mye av i Måløy.

Rundt lunsjtider tok vi pause på Vippa som er et gammelt havnelager som har blitt gjort om til samleplass for matboder. Det er kult, røft og populært. Kan noe lignende skapes i Måløy? Vi tuslet videre langs Akershus festning, akkurat i tide til å se et svært cruiseskip legge til kai. Det er prangende, men man blir vant til kolossen etter hvert. I hvert fall i Oslos havn. Dagen endte på Tjuvholmen og Vingen kaffebar som ligger nesten helt i vannkanten, bare atskilt av liten badestrand. Her har de greid det igjen. Havnekanten er gitt tilbake til folket, og det funker.

Takk for havet, Oslo! Vi tar med oss masse tanker og ideer tilbake til Måløy.

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s