Pulserende reiseliv samlet i Kristiansand

IMG_5710img-5723-copy.jpgIMG-5727 copy

Nå er jeg endelig tilbake hos teamet i Måløy etter endt reise til Julius’ hjemby, Kristiansand. Jeg deltok på NHO Reiselivs Årskonferanse for å få en bedre forståelse av hvordan reiselivet bidrar til å skape arbeidsplasser og på den måten sikrer en kommunes velferd. Konferansen foregikk i Sørlandshallen og temaet var Verdien av arbeid – reiseliv skaper puls. Flere av de 3000 medlemsbedriftene var representert, blant annet Domstein Sjømat fra Måløy som ble kåret til beste stand. Dagen bestod av gode foredrag og en enorm matmesse med mat fra hele Norge. Her ble det servert alt fra tapas, sushi, ost, is, fisk, kjøtt til utallige drikkevarianter fra både store kommersielle navn til små nisjer. Jeg dro på ingen måte sulten hjem igjen.

Jeg har flettet sammen det mest aktuelle for prosjektet i et referat som jeg deler her. Foredragsholderne var alt fra NHO selv, representant fra nærings- og fiskeridepartementet, markedsanalytiker til servicebransjer innenfor reiselivet. Det er ingen tvil om at reiselivet skaper bolyst, arbeidsplasser og mangfold i kommunene.

 

Reiselivet er kommunens beste venn

Verdien av arbeid kan variere på det personlig plan. For en kommune vil et stort spekter av allsidige arbeidsplasser øke velferdstilbudet. Lokale skattepengene bidrar til økt velferd i kommunene. For å få inn skattepenger må kommunene tilby nok arbeidsplasser. Utfordringen i dag er at flere og flere unge og tilflyttede faller ut av arbeidslivet og bruker trygdeordninger. Det kan sammen med eldrebølgen og pensjonsordninger påvirke en kommunes velferd kraftig. Mindre kommuner, spesielt små industribyer som Måløy, mangler arbeidstilbud for kvinner, noe som gjør at kvinnene flytter til andre byer. Dette reduserer kommunens befolkningsvekst, noe som gjør den til en mindre attraktiv plass å bo. For å redusere arbeidsledigheten, trygdeordninger og fraflytting må kommuner derfor tilby allsidige jobber som inkluderer alle. En jobb representerer både identitet, stolthet og sosial tilhørighet.

Det hele starter med å utvikle en hyggelig plass å bo. En kommune folk trives i er en kommune som vokser. En attraktiv boplass sørger ikke bare for at de lokale blir værende, men det trigger også tilflytting. Befolkningsvekst gjør at tilbudet av arbeidsplasser øker fordi markedet vokser, både for konsumenter, men også for sysselsetting. Kommuner som satser på sosiale miljøer og kreative arbeidsplasser blir mer og mer populære å bosette seg i. Arealplanlegging skaper attraktive boplasser. Mjøndal, Aurskog-Høland, Lillehammer og Drammen er prakteksempler på nyere kommuner som har hatt økende bolyst de siste årene. For å få til dette har kommunene og reiselivet vært i god dialog. Er kommunen for liten til å prioritere planlegging, er den for liten til å være en kommune.

Reiselivet skaper de nye norske arbeidsplassene Norge trenger. Næringen bidrar til lønnsomme arbeidsplasser, bærekraftighet, vekst og verdier til fellesskapet. I dag er det 160 000 ansatte i reiselivsbransjen. Sysselsettingen har økt med 20 % de siste årene, hvor 40 % er fremmedspråklige. Det er et balansert arbeidsliv med både kvinner og menn i de ledende stillingene. Med andre ord går det veldig bra for det norske reiselivet, men det er et ønske om mer tverrfaglighet på feltet. Her kan og bør lærlinger få mulighet til å bidra med sin sin kompetanse.  Det vil gjøre produktene enda bedre.

– Karoline

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s