Tid på Torget

IMG_3413.jpg

Det er så mye bra folk i Måløy! I dag har vi snakket med Måløyværinger på Torget og Stormarkedet. Kanskje du så oss? Vi var de nysgjerrige raringene med notatblokk og skjeve glis. Vi har lært mye av å prate med dere. Først og fremst at det finnes masse vilje i lokalsamfunnet. Vilje til å utvikle, fornye og skape. Og glede over den nye satsingen på turisme. De fleste tror det vil ha en positiv innvirkning på handel og byutvikling, så lenge alle aktører blir hørt i prosessen, små som store.

Når vi snakket om Måløys stoltheter, det folk viser frem, var det mye vakkert som ble nevnt: Silda, Kannesteinen, Refvikstranden, Kråkenes fyr og turløypa med den spektakulære utsikten over byen, broen og alt imellom. Dette er helt klart Måløys beste! Men merkingen av attraksjonene er ikke alle like imponert over, inkludert oss selv. Uten lokale Martin på laget vet vi ikke helt hvor vi hadde endt opp. På slutten av dagen i dag ble vi overrasket av fire smilende tenåringer som satt på en benk på Torget. Ine, Emma, Merethe og Birk synes Måløyraidet er en av de viktigste hendelsene i Måløys historie. Det er forfriskende med ungdom som kjenner sin historie og snakker om den med stolthet. Måløyungdom imponerer.

Nevnt ble det også at en typisk Måløyværing gjerne forteller historier av typen: «En gang fikk jeg en fiskekrok i hånda som jeg reiv ut så blodet silte. Om det var vondt? Å nei du! Bare havet kan skade meg.». Vi stilte folk vi møtte i dag en del spørsmål om Måløys identitet. Kanskje slike historier fortelle noe om den myteomspunne kystidentiteten. Kan den sterke og stødige fiskeren som ikke lar seg skremme av annet enn det mektige havet lede oss på vei til å finne Måløys identitet? For selv om kystfolk lever i pakt med havet, må fiskeren erobre havets vrede hver gang han legger ut. Et slikt mot blir del av et samfunn og noe man bærer med seg, generasjon etter generasjon.

LagreLagre

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s